Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, ας αφιερώνουμε ένα λεπτό για να σκεφτούμε και να συζητήσουμε για μια πτυχή που συχνά παραβλέπεται στο στην καθημερινότητα του γονιού ενός παιδιού που χρήζει επιπλέον φροντίδας, την ψυχική μας υγεία. Η διαχείρηση των επαγγελματικών, προσωπικών και γονεϊκών μας ρόλων, ειδικά με το πρόσθετο κομμάτι της φροντίδας, μπορεί όντως να είναι μια πολύπλοκη διεργασία.

Μέσα από την εμπειρία μου σαν γονιός παιδιού με Διαβήτη, μοιράζομαι μερικές συμβουλές που θα φανούν χρήσιμες τόσο σε γονείς παιδιών με διαβήτη όσο και σε γονείς που μεγαλώνουν παιδιά που χρήζουν επιπλέον φροντίδας.

Ενσωματώστε την απλότητα: Βεβαιωθείτε ότι η ρουτίνα σας είναι όσο το δυνατόν πιο απλή. Συνεργαστείτε με την ομάδα φροντίδας της υγείας του παιδιού σας για να καθιερώσετε μια προσέγγιση που να είναι αποτελεσματική αλλά δεν διαταράσσει την καθημερινότητά σας.

Αναθέστε κάποια καθήκοντα όταν είναι εφικτό: Προσδιορίστε τα καθήκοντα που μπορούν να μοιραστούν μεταξύ των μελών της οικογένειας, ώστε να αποφύγετε να πέσει όλη η ευθύνη στους ώμους ενός ατόμου.

Δοκιμάστε την ενσυνειδητότητα για τη διαχείριση του άγχους σας: Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας και η ενασχόληση με δραστηριότητες που ενισχύουν τη χαλάρωση μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας. Απλές ασκήσεις αναπνοής, σύντομοι περίπατοι ή μερικές ήσυχες στιγμές περισυλλογής μπορούν να γίνουν μικρές οάσεις μέσα στην καθημερινή φασαρία.

Δημιουργήστε ένα δίκτυο υποστήριξης: Η συμμετοχή σε ομάδες και φόρουμ με γονείς που βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις μπορεί να προσφέρει μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή εμπειριών, συμβουλών και, μερικές φορές, απλά ένα αυτί που ακούει όταν χρειάζεται.

Εξασφαλίστε ίσης προσοχής: Βεβαιωθείτε ότι το κάθε παιδί και ο σύντροφός σας λαμβάνουν αμέριστη προσοχή, καλλιεργώντας τη συναισθηματική τους ευημερία αλλά και τη δική σας.

Εκφραστείτε ανοιχτά: Διατηρήστε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την οικογένειά σας, συζητώντας ελεύθερα τα συναισθήματα, τις ανησυχίες και τις χαρές.

Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια όταν νιώσετε την ανάγκη: Η συνεργασία με έναν επαγγελματία θεραπευτή ή σύμβουλο μπορεί να προσφέρει δομημένη υποστήριξη για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του στρες και των συναισθηματικών προκλήσεων.

Διατηρήστε επαγγελματική ισορροπία: Βεβαιωθείτε ότι ορίζετε και ενημερώνετε με σαφήνεια τα όρια της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Αξιοποιήστε τον προσωπικό σας χρόνο: Μη διστάζετε να αξιοποιείτε προσωπικές ημέρες ή ημέρες διακοπών για ψυχική αναζωογόνηση όταν χρειάζεται.

Γιορτάστε τα ορόσημα: Γιορτάστε τις μικρές και μεγάλες νίκες στην πορεία – είτε πρόκειται για μια καλά διαχειριζόμενη ημέρα, μια στιγμή χαράς ή ένα ορόσημο που επιτεύχθηκε

Κοινοποίηση:

Σχετικά Άρθρα

Αγκαλιάζοντας το εύρος της ίδιας της ζωής: Βρίσκοντας ισορροπία στην ευτυχία και τις δυσκολίες

Tο να επιδιώκουμε την αδιάκοπη χαρά είναι μια παρανόηση. Ο πλούτος της ζωής προέρχεται από το πλήρες φάσμα των συναισθημάτων της. Αν δεν βιώνουμε όλο το φάσμα, από τη χαρά μέχρι τη λύπη, δεν ασχολούμαστε πλήρως με το βάθος και το εύρος της ζωής.

Διαβάστε περισσότερα »

Ανακαλύψτε τους σαμποτέρ του μυαλού σας

To μυαλό μας έχει τη δυνατότητα να είναι ο πιο ισχυρός σύμμαχός μας, αλλά ταυτόχρονα και ο μεγαλύτερος αντίπαλός μας. Έχει την ικανότητα να μας σπρώξει μπροστά , αλλά και να μας σταματήσει. Οι εσωτερικοί μας σαμποτέρ μας πλησιάζουν υποδυόμενοι φίλους και μας παραπλανούν με ψευδαισθήσεις. Όσο παραμένουν κρυμμένοι, τόσο περισσότερο επηρεάζουν την πορεία μας βάζοντας εμπόδια.

Διαβάστε περισσότερα »
Scroll to Top